Hvordan er det egentlig å være ungdom i Gaza?

Video call snapshot 1Dette er fortellingen om min fantastiske nye venninne, Nehal Afana, og 1,5 millioner andre mennesker. Israel har for lengst barrikadert dem inne slik at mennesker og ting verken kommer seg inn eller ut. Takket være internett kommer verden inn til Gaza og de i Gaza kan fortelle verden om hvordan de har det. Det er skremmende å se på at legene ikke lenger er oppdatert og at Gaza må produsere alt de skal bruke i livet..selv! De har takket være blokaden ikke tilgang på noen eksterne ressurser! Nehal forteller meg at selv om de har kafeer og idrettsklubber, mangler de det mest elementære utstyret for å drive normal virksomhet. Hun forteller om ungdom på konstant jakt etter internett slik at de kan snakke men ”verden” og drømme seg ut. Uheldigvis kom en gruppe på syv ungdomer seg ikke til Tromsø for å delta på NUFF denne uken, men takket være Skype og videokonferanseutstyr kan de delta og bidra på lik linje med alle de andre som er med i workshops og ser festivalfilmer.

Akuttmedisineren Mads Gilbert synes NUFF i Gaza er en ypperlig mulighet for ungdommen der. Det var også han som sørget for at det nye videokonferansesystemet som BBFT og Avikom sendte nedover kom seg inn i Gaza nylig: −Tvibitprosjektet er et pustehull for de ungdommene som får være med på det. De blir nå hørt på og får fortalt sin historie. Les mer i denne Nordlys-saken.

Skype_GaZA

Takk til fantastiske Anna for lån av dette bildet som ble tatt igår under NUFF

Les mer i denne Nordlys-saken.

Saken står ordrett (bortsett fra kanskje det viktigste avsnittet med Mads Gilbert) som jeg skrev den til VG, men da de mente det var en lokal nyhet ble jeg enig med Nordlys om at de skulle bruke godt med plass på denne saken på lørdag. Uheldigvis har de ”blåst” den på web allerede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *