Kort, konsis og bra forklaring av laktoseintoleranse

Disse ord/bilder er henta direkte fra NettDoktor.no fordi dette forklarte det meste man trenger å vite/forstå:

Hva er melkesukkerintoleranse?

Melkesukkerintoleranse (laktoseintoleranse) er en tilstand hvor man får diaré fordi man ikke kan nedbryte melkesukker i magetarmkanalen. Melkesukker vil derfor gjære i tarmen og forårsake magesmerter, diaré og oppblåsthet.

Hvorfor får man melkesukkerintoleranse?

Tynntarm

Melkesukker (laktose) er en sukkertype som finnes i melk. For at melkesukkeret skal tas opp i tynntarmen må det spaltes i 2 deler. I tynntarmens slimhinne finnes et enzym (laktase) som er ansvarlig for denne spaltningen.

Hvis melksukkeret ikke opptas, binder det vann som gir diaré. Videre passerer det uspaltede melkesukkeret ned til tykktarmen, hvor det forbrennes av tarmbakteriene. Denne forbrenningen fører til utvikling av luft (magerumling, promping).

Alle barn har særdeles god evne til å oppta melkesukker (heldigvis!). I løpet av oppveksten nedsettes denne evnen.

Hos mennesker med laktoseintoleranse er evnen til å spalte melkesukker nedsatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *