Melk.no hjelper oss

Det er flott å kunne spørre eksperter om laktose, og nå kan også du lese hva en flink dame skrev forleden – med noen forkortelser:

Det stemmer at 2-5 % av den etnisk norske befolkningen lider av laktoseintoleranse. Forekomsten er langt høyere i en del befolkninger og regnes der som en normal-tilstand hos større barn, ungdommer og voksne. Særlig i Afrika, Asia og i Sør-Amerika er forekomsten svært høy av laktoseintoleranse.

(…)Utbudet av laktosefrie produkter er et helt annet i våre naboland, Sverige og Finland. Selv om Tine Meierier bare har et par laktosefrie produkter, så har de også en del laktosereduserte produkter slik som laktoseredusert lettmelk, skolemelk med kakaosmak m.fl. De fleste med laktoseintoleranse tolererer laktosereduserte produkter og syrnede meieriprodukter som yoghurt, Bio Q, Biola osv godt. Jeg forstår at mange voksne ikke alltid synes de laktosereduserte produktene er så aktuelle pga søtsmaken, men nøyer seg med å bruke slik melk til matlaging og lignende. De syrnede produktene burde derimot være et godt alternativ for mange. Det er også mulig å kjøpe dråper med laktase på apotek og i helsekost og tilsette disse til vanlig melk for å bryte ned laktosen (melkesukkeret).

(…)Det er fint å kommunisere hvordan man kan begrense og fordele inntaket av laktose, samt hvilke laktosereduserte produkter man kan bruke og hvordan. Det er også et viktig poeng at vanlig gulost i praksis er laktosefri, mange som opplever at det knapt nok tåler noe laktose velger noen ganger også å kutte ut all ost, hvilket er svært uheldig ift inntaket av kalsium og andre viktige næringsstoffer som meieriprodukter bidrar med. Det er (…) svært mange der ute som ikke vet nok, og det kan noen ganger føre til svært uheldige veivalg rent kostholdsmessig.  Jeg linker til artikler og faktaark vi har utarbeidet om laktoseintoleranse, og kanskje finner du en del du kan bruke her, og kanskje vil du linke til vår nettside, www.melk.no, og til disse artiklene og faktaarkene.

Som du ser av linkene (Artikkel 1 Artikkel 2)så finnes det fire artikler om laktoseintoleranse i den første linken. I den siste linken kommer du til stedet på våre nettsider der du kan bestille eller laste ned faktaark, ett av dem omhandler laktoseintoleranse spesifikt.

Vennlig hilsen

xxx

Klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *