En oppfordring til DEG:

Dersom du leser denne bloggen, er du mest sannsynlig en person som leiter litt etter informasjon om hvorfor din kropp/mage ikke er som den burde være. Bloggen ble startet slik at sånne som oss skulle kunne snakkes og lese om tema som kunne hjelpe oss på vår vei. Dette innlegget er en oppfordring til alle dere om ikke å gi opp, alle punkter basert på egen erfaring:

1. Be fastlegen om time og si at du virkelig trenger hjelp til å utrede om det er noe i kostholdet eller andre allergier som påvirker hverdagen din. Ikke la legen si at nesten hele Norge/verden har mageproblemer og la det ligge der! Selvsagt er hele jobben din – det er du selv som må fjerne ett og ett produkt fra maten bare for å se om du merker forskjell, men de medisinske testene får du kun hos legen.

2. Når du tar tester, kan det godt ta flere uker for svar. Nå sist tok det tre uker og da jeg ringte for tilbakemelding for andre gang, ble jeg belasta 150,-  – fordi legen mente brev var sendt ut med resultater en uke før.

3. Når du har tatt alle tester og legen ikke vet hva som feiler deg, må du på ingen måte godta at du får diagnosen “trøbbel med magen”. Min vikar-for-vikar-for-vikar-fastlege gjorde dette til slutt, til tross for flere ulike utslag som spesialister på sykehuset kunne jobbet videre med. (Hadde ingen tester hatt respons, ville det visst vært umulig å henvises?) Årsaken var, i følge fastlegen, at de på Gastro bare ville sendte henvisning i retur.

Jeg reagerer personlig på alt jeg spiser og har tatt absolutt alle tester fastlegen har å tilby – opptil flere ganger det siste året. Min situasjon går ut over jobb, trening, det sosiale og ikke minst selvfølelsen – alle gode grunner til å henvises videre for hjelp. (Hvem liker vel å måtte ha et klesskap fullt av klær som passer ulike dagsformer og tider på dagen – idag, for eksempel, kunne jeg like gjerne vært 6 måneder på vei med en graviditet og må velge klær deretter. ) Jeg har en hektisk hverdag full av sprell og flotte mennesker, og jeg er veldig klar over at jeg kunne hatt det langt værre. Men når man har en såpass konstant plagsom og faktisk flau situasjon, så vil man så gjerne bare finne ut hva det er som skjer med kroppen. Og her sitter jeg idag, tvunget til å betale en faktura på over 150,- fra mine private penger for en sur telefonsamtale jeg ble tvunget til å ta, til en lege som ga opp før jeg kom på første besøk og som ikke vil ringe meg dersom henvisningen kommer i retur  – de melder innimellom ikke engang ifra om prøver kommer i retur med resultat man burde vært informert om. Sukk!

Hva er din erfaring med fastleger, utredelser og allergier/intoleranser?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *