På Tromsøs tak

Tidligere RGH i Tromsø laget et minimagasin som jeg og min dengang arbeidsgiver leverte innhold til for flere år siden, i 2006 kanskje. Denne saken satte igang en tankeprosess i denne lille frøkna den gang, om hvor strålende Tromsøs historie og hverdag faktisk er. Det mangler ikke på supperlativene i denne korte teksten, men de viser det jeg opplevde en vakker dag i Nordens Paris for ikke så veldig lenge siden…

 

På nesten sytti grader nord mellom skjærgård, fjorder og spisse alpetopper ligger Nord-Norges hovedstad. Fjellheisen er ofte starpunktet for tilreisende.

 

 

Det er vår og sola varmer lunt opp vognhuset vi befinner oss i. Heisen trekkes sakte og behagelig opp fra bakkenivå og opp på toppen av Storsteinen. Et dunk senere og vi trasker opp den lange trappen som tar oss inn i fjellheiskafeen eller ut på platået der vi først møter den overveldende utsikten. Foran oss har vi fjorder, øyer og fortryllende hvite fjelltopper, bak oss et fjellandskap som bare venter på å besøkes. Et forsøk på å ta et dypt åndedrag stoppes lett av forbauselsen over hvor enkel og vakker verden rundt oss er. Samt at det tar under ti minutter fra bykjernen og opp på fjellet.

 

Appetittvekkende utsikt

Er man på fjellet må man ha niste. Heldigvis finner vi rykende fersk kaffe og myke vafler med både rømme og syltetøy i kafeen. En søt symbiose av utenlandske turister og ekte Tromsøværinger fyller lokalet der peisen er fyrt opp. Selv med en steikende nordnorsk sol er det ikke mange grader ute, og den ekstra genseren og hanskene kommer godt med idet vi spaserer litt oppover fjellsiden. Fra vårt fugleperspektiv ser vi rett ned på den kritthvite Ishavskatedralen og dens nabo Tromsøbrua som knytter byens sentrum på sørøstsida av denne lave øya til Tromsdalens beboere.

 

Eventyrlige muligheter

Lyset, temperaturen og folkelivet i Tromsø skifter fortere enn man rekker å skifte fra badetøy til anorakk. Derfor myldrer det av eventyrlystne mennesker her, gjerne med et par ski under armen i bar overkropp så sent som ut i mai måned. Vi må ned fra vårt skuested og inn i den myldrende bykjernen for å treffe de fargerike menneskene og lukte på bylivet rundt de forskjellige kaiene, farget av de gneldrende måkene som hungrer etter mat.  Nordlendingene er forbausende høyrøstede og gjestfrie, og de fleste deltar aktivt i byens kulturbegivenheter om vinteren når det er mørkt og om sommeren når sola aldri går ned.

 

Velfylte uteplasser

Heisen tar oss trygt ned på bakkenivå igjen, og den kvarterlange spaserturen over Tromsøbrua vekker ny appetitt i våre nysgjerrige mager. Fisk eller kjøtt, enkelt eller eksklusivt er viktige spørsmål vi må ta stilling til mens vi beveger oss inn i storgaten og alle serveringsstedene. I dag har byen plass til over 20.000 mennesker i barer, nattklubber og restauranter. Året rundt. Det er ikke lenge til sommeren, og bygatene vrimler av våryre feststemte mennesker i alle aldere. Vi lander oss et bord på den tradisjonsrike Tromsørestauranten Peppermøllen. Respekten for tradisjonene sitter dypt. Her nyter gjestene den evig populære marulken og husets pepperstek. Tungene våre danser i takt med innføringen av de forskjellige nordnorske smakene, selvsagt avtoppet av øl fra verdens nordligste bryggeri. Idet vi takker for oss og beveger oss mot søvnens verden, ser vi opp på Storsteinen og den glødende fjellheiskafeen. Enten vi står nedenfor og ser opp, eller ovenfra og ser opp, er Fjellheisen den naturlige måten å oppleve hverdagen i Nordens Paris.

Fotograf Rune Stoltz Bertinussen var med på denne turen, og han overleverte dette bildet i etterkant.

FAKTA OM TROMSØ

 

Å komme dit

Norwegian (www.norwegian.no), SAS Braathens (www.sasbraathens.no), og Widerøe (www.wideroe.no) har ode forbindelser til Tromsø. For mer informasjon om hva som skjer der, sjekk www.destinasjontromso.no eller www.tromsoby.no. Førstnevnte har god informasjon til tilreisende om overnatting og severdigheter. Jernbanen stopper i Narvik, to timer med bil fra Tromsø. Mange tilreisende velger å ankomme med Hurtigruten (www.hurtigruten.no).

 

Steder du bør besøke

Tromsø ligger på nesten sytti grader nord, på høyde med nordkystene av Alaska og Sibir, mellom skjærgård, fjorder og spisse alpetopper. Fjellheisen på byens tak et fint utgangspunk til et Tromsøbesøk (www.fjellheisen.no). Www.utelivsbyen.no er hjemmesiden til en gruppe av byens utesteder der du finner åpningstider og gode kart. Sjekk også www.rorbuapub.no, kjent for ”Du skal høre mye” med Tore Skoglund og Mossa. Rorbua er et av byens mange livesteder. Tromsø jernbanestasjon er muligens mest originale pub, innredet med jernbanevogn, kupeer og jernbaneeffekter.

 

Natur og moro

Tromsøs to måneder lange sommerdag åpner for mange muligheter til å utforskelandskapene rundt byen. I Lyngsalpene kan du ri eller vandre i fint turterreng, eller klatre helt til topps med klatreutstyr, her finnes mange sider på internett som er gode og www.lyngenhavfiske.no er en av disse.  Det finnes fjellguider som tar små grupper med rundt i fjellene. Utenfor Sommarøy kan du dra på safari helt ute på kanten av kontinentalsokkelen for å se spermhvalhannene som tilbringer sommerferien sin der (www.sommaroy.no). Kanskje frister golf i midnattssol på en 18-hulls golfbane på verdens nordligste golfbane også (www.tromsogolf.com).  Fra Tromsø sentrum er det kun noen hundre meter til nærmeste skiløype. Reinkjøring, hundekjøring, isfiske og snøskuterkjøring etterfulgt av buljong og reinlapskaus i lavvo er minner for livet, og i vinterhalvåret organiserer Oskalfamilien slike aktiviteter på Fjellheisen, byens tak.

Klima

  • Sommer: +5 grader og regn til 28 varmegrader og glimrende badevann for den uforferdede. Vinter: kulderekord på -18C, og gjennomsnittet er – 4,4 i januar.
  • Midnattssol: er synlig fra ca. 21. mai til ca. 21. juli.
  • Mørketid: Mellom 21. november og 21. januar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *