Snuoperasjonen i Svea

Først ble gruvedriften snudd fra å være statlig millionsluk til lønnsom bedrift. Nå forsøker flammene å gjøre kål på suksessen. Men de vet ikke hvem de bryner seg på. Møt snuoperasjonen selv: Robert Hermansen.

De kommer hverandre i møte, tåka som klasker dovent ned i fjelltoppen og røyken fra gruvebrannen fire kilometer inne fjellet. Robert Hermansen er like imøtekommende der han hilser blidt før han lokalkjent svinser inn i den langstrakte brakkeriggen. I sitt kongedømme på Sveagruvene har han med seg en ledelse på 17, pluss 250 erfarne gruvearbeidere. Og med stolthet for jobben og trygghet på kompetansen, har han satt et veldig vanskelig mål for arbeidsplassen: Å være verdens beste!

– Jeg vokste opp med fire søsken, mor og far på ett rom og kjøkken. Selv om det var trangt og vi bare hadde jordgulv, manglet vi ingen ting. Derimot lærte vi fort verdien av en god utdannelse og hardt arbeid, sier han i det han lar de isblå øyne vandre over det arktiske svalbardlandskapet.

Omstillinger

Siden 2001 har verdens mest lønnsomme, og Europas mest effektive, kullgruve bygd seg opp.

– Vi ønsker å drive en bedrift der alle ansatte er trygge på seg selv, sine medarbeidere, og ledelsen. Det gjør sitt til at de føler seg trygge på fremtiden. Tidligere var det en årlig venting på å se om staten skulle drive driften i gruvene videre. Nå har vi sørget for mer stabile stillinger, noe som igjen har ført til økt effektivitet, forteller han.

Og omstillingen var godt planlagt, etter mange år med styreverv i bedriften, der han lærte av andres mislykkede omstillingsforsøk.

– Jeg hadde allerede vært styreleder i flere år, og jeg visste godt hvilke planer jeg hadde da jeg tok over. For meg var det viktig å sørge for den beste teknologien som fantes, og rikelig med egenkapital. Det var selvfølgelig ikke mange som trodde det var mulig, men jeg kjente ansiktene, og de kjente meg. De som ikke fulgte våre planer, valgte å slutte her i bedriften. Men de forble gode venner, og i ettertid har jeg bare fått positiv respons. Men han ser ikke poenget i å konkurranseutsette alle bedrifter til enhver pris.

– Dersom bedriften er best på det den gjør, bør den fortsette som før. Derimot er det jo ingen grunn til at en offentlig bedrift skal ha problemer med å følge resten av samfunnet, og da kan det være nødvendig å revurdere måten bedriften drives på, sier han bestemt.

Ulykker

De mørke avskårne fjelltoppene flørter med den blågråe overgangen mellom himmel og hav. Bare snøen som pudrer landskapet klarer å holde dem atskilt. Men de ytre omgivelsene skjuler en stygg mørk brann fire kilometer inn i fjellet. Brannen som brøt ut i Sveagruven lørdag 30. juli har rystet hele samfunnet på Svalbard. Gruven ligger 78 grader nord, en 15 minutters flytur sørøst for Longyearbyen.

– I sommer har vi opplevd et dødsfall og en stor gruvebrann. Det er klart dette påvirker oss alle, men vi viser hverandre varme, entusiasme og arbeidsstøtte. Vi er stolte av det vi gjør, og selv om alt dette var et kraftig tilbakesteg er det bare å starte på igjen, sier Hermansen.

For denne direktøren kan kunsten å slappe av selv om det blåser. Og brenner.

– Jeg skaffer meg oversikt på to forskjellige måter. Jeg leser mye skjønnlitteratur. Det er en måte å skaffe tilgang på uendelig masse livserfaring fra andre, det er spennende, og engasjerende.

Det gjør at selv det som kjennes vanskelig i øyeblikket, føles overkommelig og ikke lenger umulig. Å være aktiv i idrett er også kjempeviktig: Det skaper avstand og overblikk. Bare det å stå på en fjelltopp og se deg tilbake etter en varm eller kald løpetur, gjør at alt med ett føles så mye lettere å håndtere.

Åpen

Og det er nettopp derfor han bor her i isødet: Kameratskapet, de ekstreme turmulighetene og samfunnet som helhet i Longyearbyen, der han har leiligheten sin. Men nå er det flere uker siden han var der sist. Allikevel er døra alltid ulåst både der og i bilene. Han stoler på folk.

– Jeg leder mine ansatte ved å vise tillit. En god regel er også at en må være ærlig, og innrømme når en har tatt feil. Ofte bør også den som har høyest rang be om unnskyldning! sier Hermansen.

Arbeidsmiljøet er i aller høyeste grad mannsdominert, men i ledergruppa på åtte er fem kvinner.

– De eter seg jo inn over alt her i verden, og de setter absolutt positivt preg på bedriften som helhet. Det handler ikke om tunge løft her, men kunnskap og personligheter som passer sammen, smiler han. Gjennom erfaring leder han ikke bedriften ovenfra og ned. Han prøver å henge med gutta i gruva minst en halvtime daglig.

– Det er helt nødvendig for meg som leder. Du må synes, for det gir en viss stimuli ute på arbeidsplassen når en hilser på folk. Jeg får selvsagt slengt kommentarer som «hva faen gjør du her nå da?», hvilket som oversatt betyr «jeg er så glad for å se deg»!

Kultur

Lite tyder på at kommunikasjonsstilen har endret seg de siste årene. Det har heller ikke samholdet i gruva.

– Vi legger vekt på kulturen i bedriften. Blant annet så gir vi ut flere bøker årlig med historier fra bedriftens levetid. Vi legger også vekt på høy kunnskap når vi ansetter folk. Dette har ført til at hver enkelt arbeider er spesialist på sitt område, og er stolte av det de gjør. Men kulturen er ikke bare bedriftens historie, den er også noe de deler. Samholdet i Svea bærer preg av at de alle vet hva det er å vinne, og å tape. Og selv etter en hel uke med jobb i gruvene, møtes de på stambaren i Longyearbyen for å være sammen litt til.

– Se deg rundt! Det brenner inne i fjellet, men alle er avslappet! Vi har lært oss kunsten å slappe av, at det ikke hjelper å  løpe fra brannen. Eller omstillingene!

 

Denne saken stod på trykk i magasinet Enter høsten 2005.

Utgiver: Umoe iTet AS, totalleverandør av IT-tjenester.  Enter skal være et spennende reportasjemagasin for næringslivet i Nord-Norge, og gjøre sitt for å holde den nordnorske identiteten levende.Umoe iTet er tydelig avsender av Enter, men har ikke nødvendigvis noen sentral posisjon i reportasjene. Likevel er Enter en effektiv kanal for umoe iTet: Gjennom reportasjemagasinet som favner næringslivet i hele Nord-Norge, demonstrerer iTet sin ambisjon om å være totalleverandør for hele landsdelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *