Og turen går til…Riga!

1238936390601Takket være Elisabeth Visit Tromsø og en tilfeldig samtale med Air Baltics representanter på en reiselivsmesse tidligere i år, har Tromsø fått direkterute til Riga (som tar kun to timer). Og takket være at Samboers smarte arbeidsplass fant det rimeligere å legge kick-off til denne by mandag til onsdag denne uken, har også jeg mulighet til å reise nedover og møte våren der førstkommende torsdag (fredag er jo heldigvis også 1.mai). I den anledning sonderer jeg interwebz for severdigheter og potensielt gode kulinariske opplevelser…og ikke minst kuriøse lover og regler. Altomreiser lover at den latviske hovedstaden har alt innen shopping og uteliv  til en rimelig penge! Noen av Europas beste restauranter skal også være lokalisert her. Jeg gleder meg! Det blir også særdeles spennende å se hvordan 1. mai, arbeidernes dag, feires i Baltikum. Ryktene sier at dette ikke er en paradedag der stridsvogner showcases, men en hyggelig dag god mat og drikke blandes nytes og dansing er et must, og medaljer får henge stolt på de som har noe å vise til. 4. mai, derimot, er nasjonaldagen (dagen etter vår avreise) når Latvierene feirer sin frigjøring fra Russlands styre i 1990. Det kan bli en spennende lang-helg!

Forresten leser jeg stadig om drosjesvindlerier i Riga. det anbefales å ta de røde bilene og å alltid avtale pris før turen starter. Aftenpostes flittige nyhetsbrevskrivere har laget en god sak om dette.

Det anbefales visstnok å få spabehandling i Riga. Jeg er ikke spa-jenta over alle spa-jenter og ser tusen ting jeg heller får med meg, men om muligheten er det skal jeg vurdere å la meg lokke. Spennede severdigheter, derimot, har jeg planer om å få med meg. Og kanskje bittelitt shopping, “alle” sier dette er byen man finner sko og andre basisplagg til en langt rimeligere penge enn hjemme.  Sas skriver: Shoppingen i Riga er først og fremst sentrert til gamlebyen og området rundt. I shoppinggate nummer én, Audeju, ligger det en hel masse designerbutikker, men også byens eldste kjøpesenter, Centrs, som har lyktes med å kvitte seg med den gamle Sovjet-forbannelsen med tomme hyller og manglende service. Centrs, som nylig ble renovert, byr i stedet på trendy kafeer og butikker, eksklusive prêt-a-porter-butikker og, i kjelleren, en bugnende matvarebutikk. Et annet forholdsvis luksuriøst shoppingkompleks, Berga Bazars, ligger like utenfor gamlebyen og rommer en mengde trivelige spesialbutikker. Her er for eksempel Emihla Gustava med håndlagde sjokoladepraliner pakket i eksklusive gaveesker.

1237574158736SAS lokker også med reiser til Riga for de som ønsker seg kraftkost, noe jeg er svært spent på…Tradisjonell latvisk mat er kraftig, laget slik for å holde kulden ute etter harde arbeidsdager. Påvirkningene er russiske, østeuropeiske og delvis tyske, hvilket innebærer poteter, kål, biff, svinekjøtt og fisk i store porsjoner. Som trøst for den feige gastronomen kan det sies at etniske restauranter fra alle verdens hjørner har skutt opp som sopp fra Rigas asfaltjord de siste årene. Det er altså ikke noe problem å finne din egen favoritt. Du kommer sikkert til å støte på Rigas kjente Black Balsam – en tyktflytende svart, men likevel mild – alkoholholdig drikk med, hmm hmm, medisinske kvaliteter.

Noen spesielle Latviske lover:

 • It is prohibited in the territory of public property: to engage in fortune telling and magic.
 • It is prohibited in public places:
 • to beg intrusively;
 • to ride rollerblades, skateboards, and scooters from dusk till dawn (according to the calendar time), if reflectors are not attached to the street clothes in a well visible place;
 • to smoke at the playgrounds and places provided for entertainment of children;
 • to walk a dog without a lead in the greenery of the Riga city between 7:00 a.m. and 11:00 p.m., except for the limited territories especially established for such purposes;
 • to walk a dog in the playgrounds and places provided for entertainment of children, as well as sports grounds;
 • to take off and land ultra light aircraft, hang gliders, gliders and hot air balloons, except for the cases, when it is accepted by Riga City executive director.

Business owners

 • must ensure the absence of minors below 16 years of age if they are without their parents or guardians in the places of entertainment between 11:00 p.m. and 7:00 a.m.
 • must ensure the absence of minors below 16 years of age without written permission of the administration of the educational establishment and between 11:00 p.m. and 7:00 a.m. at the computer lounges during the school time, except for the time of school holidays.

Children are prohibited:

 • minors below 16 years of age are prohibited to attend computer lounges during the time of the studies without written permission of the school administration, except for school holidays;
 • minors below 16 years of age are prohibited to attend public places between 11:00 p.m. and 7:00 a.m. without their parents or guardians;
 • minors below 18 years of age are prohibited to smoke in public places.

1237574158633Noen fakta om Riga

 • Baltikums Paris og hovedstaden i Latvia.
 • Riga er den største byen i Baltikum og har 750 000 innbyggere.
 • Prisnivået på mat og drikke skal være  meget overkommelig.
 • Middelalderbygninger skal være godt bevart i gamlebyen, og den mer moderne sentrumsbydelen skal være preget av jugendstilen.

Tam-ti-tam: Ingen av disse lovene ser ut til å være vanskelig å holde. Og jeg gleder meg masse til å oppleve Baltikum for aller første gang. Rapport kommer kanskje etter turen i denne blogg:-)

Alle foto: Camilla Einarsen

One thought on “Og turen går til…Riga!

 • 28. April , 2009 at 15:43
  Permalink

  Ay, som jeg misunner deg. Jeg vil også til Riga.. Innbiller meg at det er noe som Praha, men det er leenge siden jeg var der sist. Men først skal jeg iallfall avgårde til Egypt! God tur frøken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *