Hva er det som skjer i Iran?

Derfor flyter blodet i Iran - VG Nett om IranNå smeller det i Teheran er toppsaken til Dagbladet og Kraftige kamper i Irans gater nå er VG sin denne lørdagskvelden. President Mahmoud Ahmadinejad vant ofisielt en overlegen seier i valget 12. juni men hans fremste motkandidat Mir Hossein Mousavi, krever omvalg grunnet det han mener er valgfusk – og på et tidspunkt erklærte også begge parter seg som vinnere. Titusener iranere har protestert daglig siden valget fordi de ikke lenger vil leve i et land som styres på denne måten (se sak på VG Nett der bildet er henta om at protestbevegelsen trosser regimet i kampen for mer demokrati) og samtidig har alt av (internasjonal) presse  fått forbud mot å rapportere om hva som skjer og til og med forbud mot bruk av mobiltelefon. Faktisk har internasjonale journasliter fått husarrest. Men selv om myndighetene har slegget ned alt av offentlige datamskiner (og også fjernet parabol- og satelittantenner), klarer noen smartinger å Twittre og blogge til oss i andre deler av verden om hva som skjer! Det er ikke så himla mye man kan gjøre fra sitt trygge hjem i lille Norge, men jeg når jeg så at man kunne legge et grønt lag over bildet sitt på Twitter for å “demonstrere” eller endre tidssonen til teheransk tid for å forvirre de som evt. følger med “alle” i denne tidssonen- så gjør jeg selvsagt det. (Også i Norge demonstreres det: ca. 300 mennesker samlet seg onsdag ettermiddag foran Stortinget for å markere avsky mot den undertrykkelsen som nå skjer etter valget i Iran, skriver Amnesty Norge.)MARIE SMEDSROD (uswmes60) on Twitter

Jeg vet vi har det godt i Norge og at vi derfor også har vanskelig for å forstå hvordan andre har det – å kunne ytre sine meninger og å stemme i et valg vi vet telles opp rettferdig er en selvfølge for oss. Jeg leser med skrekk om land som Iran som har eget vokterråd som bestemmer om ting følger Islams lov, og har en enorm makt: Vokterrådet kan gripe inn mot aviser og politiske partier og har i perioder gjort det ganske flittig, men i hovedsak har iranske valg vært preget av en relativt fri og åpen meningsutveksling. Valgene ser ut til å ha blitt temmelig renslig gjennomført, med hemmelig stemmegivning, nokså betryggende opptellingsrutiner og få beskyldninger om valgfusk. Når det gjelder valg, er Iran sannsynligvis det mest demokratiske samfunnet i det islamske Midtøsten, selv om det ikke sier all verden målt med vesteuropeisk målestokk.

The Nation skriver at Forget CNN or any of the major American “news” networks. If you want to get the latest on the opposition protests in Iran, you should be reading blogs, watching YouTube or following Twitter updates from Tehran, minute-by-minute. En av disse er en student i Teheran som kaller seg Tehran Bureau på Twitter, og selv om militiaen er etter han klatrer han å legge ut poster på mikrobloggen sin med en imponerende hyppighet. For 44 minutter siden skrev han for eksempel dette: from a source in tehran: As of an hour or 2 ago, I feel like I’m in a police state for the first time.

TehranBureau.com (TehranBureau) on Twitter

Igår skrev CNN at Google sitt oversettelsesverktøy skal tillate brukerne å oversette persisk eller farsi, til engelsk og vice verca, men presiserer at det ikke er et politisk trekk. NRK melder at tjenesten er gratis, uansett om det er en nyhetssak, webside, blogg, e-post, twitter- eller facebookmelding, heter det i en pressemelding fra Google.Google Oversettelse er et til verktøy som persisk-talende kan bruke til å kommunisere direkte med verden, og verden kan kommunisere med dem, forklarer NRK.

NRK Lydverket meldte før helgen at det omdiskuterte nettstedet Pirate Bay også har tatt stilling i Iran-konflikten. Piratebay-logoen blitt byttet ut med “Persian Bay” og gir du det et klikk videre havner du på siden “Anonymous Iran“. Klikker du deg inn her, finner du følgende tekst: Welcome to the Why We Protest – IRAN.  How-to surf securely and avoid censorship: http://torir.org This forum aims to be a secure and reliable way of communication for Iranians and friends. Use it to discuss what is happening in Iran. Post in the forum either anonymously as a guest, as a registered user, or login with your facebook-account. We are not a government agency, nor are we Iranian. We are simply the internet and we believe in free speech. Read here for more.

This forum is backed by thepiratebay.org, Anonymous, and numerous other internet-friendly forces.

Kjappe fakta om Iran: Den islamske republikk Iran, før kjent som Persia. Dette er et land i midtøsten. Det grenser til Pakistan og Afghanistan i øst, Turkmenistan, Aserbajdsjan og Armenia i nord og Tyrkia og Irak i vest.

Noen nyheter fra Dagbladet:

En drept av bombe i Teheran
Leger anklager Helse-Hanssen for maktmisbruk
Tungt bevæpnet politi i gatene
Helse-Hanssen legger seg flat
Slår tilbake mot demonstrantene,

Noen svenske nyheter akkurat nå om Teheran:

VG: Mina vänner är redo att dö om det krävs
DB: Slår tillbaka mot demonstranterna
AB: Bomb exploderade i Teheran – en död
DN: Tårgas mot demonstranter
Exp: Flera tusen demonstranter samlas
Sydsv: Bomb exploderade i Iran
SvD: Tårgas mot demonstranter
VG: Iransk upprorspolis slår demonstranter
DB: En dödad av bomb

Følg #IRANELECTION på Twitter:

En drept av bombe i Teheran - nyheter - Dagbladet.no-1

Den store kloke boken sier følgende som kan være lurt å ta med seg:

  • Den iranske revolusjonen i 1979 forandret Iran fra et autokratisk, vestlig orientert monarki, under styret av sjah Muhammed Reza Pahlavi, til en islamsk teokratisk republikk under Ayatollah Khomeini.
  • I 1978 førte en serie med protester, utløst av en svertende artikkel i den offisielle pressen som angrep Khomeini, til en eskalerende voldsspiral inntil to millioner mennesker fylte gatene i Azadi-torget i Teheran 12. desember for å protestere mot sjahen.
  • Men til tross for en viss grad av demokrati i den etter-revolusjonistiske politiske strukturen (se politikk i Iran for mer dybde), har bruddene på menneskerettighetene under det teokratiske regimet vært like brutale som under monarkiet. Tortur, fengsling av avvikere og mord på prominente kritikere er vanlig. Undertrykkingen av kvinner og religiøse minoriteter, særlig medlemmene av Bahai-troen, har vært vanlig siden revolusjonen da deres tro har blitt erklært for gudsbespottende.
  • Iran hadde per 2004 5 millioner internettbrukere.

Håvar Krane blogger om samme tema as-I-type, ser jeg på trackback på ny sak fra Dagbladet med sitater NRKs utenrikskorrespondent i Iran, Sidsel Wold.

Flere blogger “akkurat nå” om det som skjer i Teheran:

6 thoughts on “Hva er det som skjer i Iran?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *