Zacarias Moussaoui og andre rarieteter

Som alltid, startet jeg dagen med nyheter i alle kanaler – akkurat som 11.september for nesten ti år siden. Den aller første nyheten jeg idag fikk med meg var denne fra Mashable. Å gå til jobb var nesten litt som å gå til universitetet den septemberdagen det store, stygge og forferdelige skjedde…stille og som at noe var i ferd med å skje – ikke bare lokalt men med verden. Idag var jeg i fine Tromsø i trygge Norge og det var en ren tilfeldighet at gatene var tomme, men dengang da var det fordi de aller fleste andre holdt seg hjemme foran TV-skjermene. (Jeg sleit meg opp i tide til å se den første flystyrten på nyhetskanalene, og løs i tide til å rekke dagens andre forelesning, men var en av sikkert syv andre som gjorde det samme. Selv foreleseren kom sent inn og han klarte først ikke begynne å snakke.) Og ja, også den dagen skinte solen og gatene var fryktelig, fryktelig rolige.

Da befant jeg meg i min studentby Norman i USA, en by det snart skulle vise seg at hadde huset den ene flykapreren som tilfeldigvis satt i kasjotten under angrepet og derfor var den eneste til å få en dom for sine planer/handlinger, nemlig Zacarias Moussaoui. Og ja, han var min nabo noen år før. Og ja, jeg lurte på hva som skjedde hos den gjengen som startet all aktivitet på natterstid, som jeg kunne høre rope til hverandre, komme og gå til merkelige tider gjennom felles pipe og vegg. Nå vet jeg svaret, og det var ikke en trygghetsfølelse som kom da jeg skjønte hva de holdt på med – de planla 11.september og andre hyggelige aksjoner.

Så hva skjer nå, nå som USA har funnet og drept mannen bak angrepene på tvillingtårnene som førte til så store endringer i verden? Osama bin Laden var frontfiguren for mange farlige planlagte planer – og noen av disse kan vi umulig få nyss om før det er (nesten) for seint. Kanskje betyr det ikke noe annet enn at en av “deres” mann er fjernet fra verden, men kanskje betyr det mobilisering om hevn – men på hvem og hvordan? Slikt tanker gikk jeg til kontoret med idag, ganske like tanker som for ti år siden. Ti år yngre og godt igang med en utdannelse fra et amerikansk universitet der de aller, aller fleste ble rammet av at en eller flere nære ble drept eller ble sendt ut for å kjempe kampen mot terror.

En kjenning jeg snakket med litt tidligere i dag kom med følgende bitende kommentar: bin Laden har jo en skokk med brødre, så hva hjelper det vel å bare ta den ene av de? Ja, det venter å se!

Verden er stor og skummel om man fokuserer på det.

 

Oppdatering: Jeg ble født i USA av norske foreldre, men har av den grunn dobbelt statsborgerskap. Denne e-posten tikket inn nå:

 

The U.S. Department of State alerts U.S. citizens traveling and residing abroad to the enhanced potential for anti-American violence following recent counter-terrorism activity in Pakistan.  Given the uncertainty and volatility of the current situation, U.S. citizens in areas where recent events could cause anti-American violence are strongly urged to limit their travel outside of their homes and hotels and avoid mass gatherings and demonstrations.  U.S. citizens should stay current with media coverage of local events and be aware of their surroundings at all times.  This
Travel Alert expires August 1, 2011; http://www.travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/pa/pa_4787.html

U.S. Embassy operations in affected areas will continue to the extent possible under the constraints of any evolving security situation.  U.S. government facilities worldwide remain at a
heightened state of alert.  These facilities may temporarily close or periodically suspend public services to assess their security posture.  In those instances, U.S. Embassies and Consulates will make every effort to provide emergency services to U.S. citizens.  U.S. citizens abroad are urged to monitor the local news and maintain contact with the nearest U.S. Embassy or Consulate.

Media coverage of local events may cause family and friends to become concerned for their loved ones traveling and residing abroad.  We urge U.S. citizens to keep in regular contact with family and friends.  U.S. citizens living or traveling abroad are encouraged to enroll in the Department of State’s Smart Traveler Enrollment Program (STEP), to receive the latest travel updates and information and to obtain updated information on travel and security issues.  U.S. citizens without Internet access may register directly with the appropriate U.S. Embassy or Consulate.  By enrolling, U.S. citizens make it easier for the U.S. Embassy or Consulate to contact them in case of emergency.

Travel information is also available at www.travel.state.gov. Up-to-date information on security can also be obtained by calling 1-888-407-4747 toll-free in the United States and Canada or, for callers outside the United States and Canada, a regular toll line at 1-202-501-4444.

For information on “What the Department of State Can and Can’t Do in a Crisis,” please visit the Bureau of Consular Affairs’ website at www.travel.state.gov. For further information on specific countries, U.S. citizens should consult the Country Specific Information pages, Travel Alerts, and
Travel Warnings at www.travel.state.gov as well as the Worldwide Caution.  Follow us on Twitter and the Bureau of Consular Affairs’ page on Facebook as well.
This email is UNCLASSIFIED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *