Hva er egentlig sosiale medier?

Jo, DETTE er en variant. Jeg fikk en henvendelse på Twitter idag, om jeg ikke hadde en presentasjon eller definisjon liggende om sosiale medier – og det hadde jeg jo ikke. Eller, jo det har jeg – men siden det er en stund siden jeg holdt innlegg om emnet, er mye utdatert. Utviklingen og mangfoldet har eksplodert de siste årene, og det er det brukerne selv som sørger for. Sosiale medier er nemlig en arbeidsmåte og kommunikasjonsform;

Nettsamfunn og nettaktiviteter basert på brukerskapt innhold, gjør det mulig å dele informasjon, videreutvikle egne og andres idéer, og innhente kunnskap på en ny måte.

Sosiale medier skiller seg fra tradisjonelle medier som er avsenderkontrollert, ved å være mer uformelle og brukerstyrte. De beskrives gjerne som massenes medium der skillet mellom produsent og konsument er visket ut.

Det aner meg at dagens Twitter-henvendelse hadde med produsent og ikke konsument å gjøre. Det er lov å prøve seg frem, men med en strategi i bunn og kompetanse om eget marked og potensielle/eksisterende kunder, blir budskapet mer relevant for begge parter. Sosiale medier er en fantastisk måte å nå andre på, med gode dialoger og informasjon til den som vil dele og motta om det meste -såfremt man ikke missbruker kanalene og sender ut ren reklame og eller glemmer å faktisk høre på hva andre har å melde. Så enkelt kan det sies, men så komplisert er det. Og gøy!

 

Tre nøkkelord som kan hjelpe deg å lykkes med sosiale medier:

 1. Relevant: Unngå at brukerne oppfatter statusoppdateringer/innlegg  som spam – er de for hyppige, er de irrelevante, er de ikke troverdige, er de ikke interresante, eller oppleves de ikke som nyttige, oppfattes de som reklame osv. så er det stor fare for at brukerne ikke lenger følger deg.
 2. Interessant: Kjør konkurranser som genererer diskusjon og får brukerne til å dele eksempler som motiverer andre – og få de til å vise deg hvordan deres produkt/tjenester brukes.
 3. Dialog: Les hva brukerne sier på Facebook, YouTube, Twitter og andre steder – og lytt til evt. behov. Det er også viktig å vite når du skal svare – og når du ikke skal det.Sosiale medier handler om den gode samtalen, og ikke bare online.

Eksempel på sosiale mediekanaler:

Stadig fler av oss blir “avhengige” av smarttelefonene og nettbrettene våre, og vi surfer på nett og innom sosiale merdier mye mer enn før – også takket være slike dingser.TNS Gallups InterBuss er en kvartalsvis undersøkelse som følger den digitale medieutviklingen kontinuerlig gjennom å måle norske personer og husstanders bruk av Internett og teknologi.

Kunnskap om medieutviklingen svært viktig for å få innsikt i hvordan du best når ønsket målgruppe med ditt budskap. Medievaner er i endring. Blant annet bidrar utbredelse av stadig flere mobile enheter til at befolkningen har tilgang til digitalt innhold på stadig flere plattformer i stort sett alle situasjoner og tider av døgnet.

 

(TNS Gallups InterBuss 3. kvartal 2011.)

 

Et ekstra tips: Ta deg tid til å velge det teamet som har ansvaret for å publisere i deres sosiale mediekanaler. Det handler nemlig ikke om kvantitet, og de som måtte ha praktisk erfaring bør velges over “hvem som helst med mye ledig eller avsatt kalendertid”!

 

Liten oppdatering: Mye flott statistikk fra 2011.

4 thoughts on “Hva er egentlig sosiale medier?

 • 5. January , 2012 at 19:09
  Permalink

  Fortsatt mange som ikke forstår sosiale medier. Fått med deg dagens fra Troms fylkestrafikk? De vil ha seg frabedt kritiske innspill på Facebook. Har slettet innlegg, og nå ber de om forståelse for at de ber folk ta debatten andre steder. Håpløst.

  http://yfrog.com/oeuv30p

 • 5. January , 2012 at 22:47
  Permalink

  særdeles korttenkt! det er dog ikke helt uvanlig at bedrifter “føler” at slike kanaler er utenfor deres egentlige, vanlige, gammeldagse “ansvarsområder” og de blir både forvirra, fortvilte og utrygge når “ting plutselig skjer” på disse arenaer. au.

 • 5. January , 2012 at 22:49
  Permalink

  Au, ja. Her falt de. Hardt. Har fulgt litt med utover ettermiddagen og kvelden. De sletter stadig.

  Hvis man ikke forstår og føler seg utrygg bør man kanskje vurdere å la vær å opprette egen profil i disse kanalene? Eventuelt søke hjelp. Ja ja, de får noen erfaringer, om ikke annet. :-)

 • 5. January , 2012 at 22:52
  Permalink

  jepp – det er ALLTID mitt råd til de som vurderer å ta i bruk slike kanaler: det er lov å la være også! (så får man ringe inn og rose, rise eller hva enn man vil over teleks eller sentralbord.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *