Guide: Mat for spedbarn

Frøken Fryd nærmer seg 6 måneder, og vi kan straks innføre enda fler matsorter – hurra for middagsmat! (Vi har jobbet med smaksprøver siden hun var 4, men nå begynner griseriet og kosen på en ny måte.) Vi fikk utdelt en bok av helsesøster som også inneholder noen fine oppskrifter som jeg tenkte lese på denne lyse søndagen mens de andre to i familien lufter seg og vogna, men fant den også som nedlastbar pdf. Les og lær om du vil, det skal jeg.

 

Noen fakta fra heftet:

  • Når spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes.
  • Kumelk kan brukes i mindre mengder i matlaging mot slutten av første leveår (ca. 10 måneders alder).
  • Den første middagsmaten: Kan være  mos av kokt potet sammen med gulrot, blomkål, brokkoli eller kålrot. Etter den første tiden med smaksporsjoner bør poteter og grønnsaker suppleres med kjøtt og fisk, ev. bønner eller linser, for å få et måltid som er ernæringsmessig fullverdig. Fra seks måneders alder kan du gi litt usukret fruktsaft eller juice.
  • Mat du bør vente med å gi: Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm. Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder mye nitrat som kan omdannes til nitritt. Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *