Kjøp og salg på facebook – er det bindende?

Jeg selger unna diverse (snasne, selvsagt) greier på facebook for tiden, både fordi jeg har fornyet enkelte eiendeler og fordi vi er flinke til å ikke ha for mye greier i huset. Her om dagen vant ei dame en budrunde, men da vi avtalte tid og sted for overevering og betaling ble det stille. Kanskje har hun en god grunn, men siden hun nå ikke svarer på henvendelser til tross for felles kjente og uendelig mange kontaktmuligheter gjennom internett, leste jeg meg litt opp på jussen rundt det hele. Denne NRK-saken er kort og konsis, så jeg deler den med dere andre:

Tenk deg om før du legger inn et bud på noe på Facebook, råder Forbrukerrådet. Budet ditt er bindene, og selgeren har det til og med skriftlig.

Men det er kanskje ikke så enkelt som NRK-saken skriver, mener et advokatbyrå:

Det ligger formuleringer i både kjøpsloven og avtaleloven som virker inn på hva som er bindende og ikke bindende. (…) Et bud, eller et uttrykt ønske om å kjøpe noe for en gitt pris, ikke er gyldig eller forpliktende for kjøper før «det er kommet til kunnskap» for selger.

Kanskje dukker den hyggelige dama opp, kanskje ble hun bergtatt av de deilige sommertemperaturene og sjekker ikke innboksen sin på facebook før det blir mørkere og kaldere. Hvem vet. Det var uansett greit å sjekke hvordan reglene funker. Hun har definititvt fått med seg at hun vant budrunden, det har jeg skriftlig, men kanskje hun har ombestemt seg? Spennende dager på tallerkenfronten, med andre ord. Vi er forøvrig superfornyde med nytt servise fra Ittala, og hun som kjøpte det andre tallerkensettet jublet hele veien ut av gården vår. Facebook altså, kaffeslaberas med finn-funksjon! (Og stakkars Finn.no, de har mista hele rubrikkmarkedet og deler nå slike “torg”-annoner gratis for å ikke miste alt av annonser.)

 

…Oj, der skrev jeg meg helt bort – for en halvtime siden gikk en av budfristene mine ut og jeg må se hvor mye min idfaste form gikk for. Håper vinneren dukker opp som avtalt da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *