Reisen gikk til Riga

Riga09Så har man besøkt Baltikum, da i form av Latvia. Etter en spesielt tung vinter og mye lengsel etter vårlige dager, ble dette en kjempetur da våren sprang i full blomst de dagene jeg var så heldig å være på tur. Her er et sammensurium av gammel og ny arkitektur, og Rigas sentrum er så smått at man kan få med seg de femten mest populære severdighetene i løpet av kun få timer til fots. Noen stor gourmetopplevelse var ikke forventet på forhånd, og det var nok lurt. For første gang etter en reise, anbefales det faktisk å benytte seg av kjederestauranter som TGI Friday`s for best service og mat – også på flyplassen ved innsjekken.

Pass på

Jeg er på alle måte skuffet over nesten samtlige reisebeskrivelser og artikler som ble lest på forhånd: Riga er idyllisk liten perle men her kan man forvente at andre togpassasjerer ber deg ti stille fordi du snakker fremmedspråk, og selv om finanskrisen virkelig har slått ut her er det svært få tegn til salgsvilje i butikker og andre servicenæringer. Det kan fort gå litt ventetid før man får servering på kafeer og så kan det ta enda mer tid før bestillingen blir servert. Det er tidvis en skitten by og erfaringsmessig er ikke hygienen på topp på spisesteder. Prismessig vil du finne typiske turistkjøp som mat, drikke og klær ikke langt fra norske priser, spesielt om du handler importerte varer. På den annen måte er det rikelig med kjøpesenter og butikker her, og jeg plukket med meg særdeles nedsatte varer takket være det de nå kalte ”season sale”. Det aner meg at det har blitt normen heller enn unntakene at de kjører merkevarer på 40-70%. Og merkevarer finnes det masse av i Riga, samt Rimi, Vero Moda, Dressmann, Cubus, DnB Nor og mange andre kjente Norske forretninger. (Besøkte ingen av disse selv,  skal sies.)

Dyrt

Denne uken var det utrulig nordmenn og andre skandinaviere i Riga, og det ble svært merktbart siden landet har dyre varer men lave inntekter; Latvierne selv var nesten ikke å se i kafeer, butikker osv. med mindre de var på jobb der…

Kriminalitet

Vi merket på ingen måter noe til kriminalitet, og selv de mange stakkars tiggerne sitter rolig like utenfor typiske gangbaner med sine små pengekopper.  Èn drosje èn kveld ba oss om å betale syv Lat (kursen lå på ca. 1-13 da vi var der) og da gikk vi heller til sjåføren bak som ville kjøre oss de få meterne for fem. Riga hadde virkelig mange ledige taxier og siden sentrumskjernen er så liten tok vi kun taxi èn gang, og det etter en laaaang dag med mye gåing og gnagsår. Her kommer man altså de fleste steder til fots.

Tips

Badebyen Jurmala var på sin side definitivt akkurat som reisebøkene og brosjyrene sier: idyllisk, rolig og på alle måter en fantastisk opplevelse. Lokaltoget fra Riga sentrum tar kun 20 minutter og det går minst to ganger i timen. hit reiser man gjerne tilbake!

Det ble en minnesrik tur stappfull av impulser og godt humør. Batteriene er ladet!

Tips: Siden flybilletter og hotell ble ganske så rimelig, og dette er definitivt en plass å legge den neste strategituren med jobben- og kanskje sparer firmaet på å sende de ansatte utenlands! Forresten så er det svært vanlig med WiFi og vi med iPhoner surfet rikelig på nett under oppholdet.

One thought on “Reisen gikk til Riga

  • 4. May , 2009 at 14:00
    Permalink

    Så fine bilder og fin tekst, Marie. Så ut som en bra tur til tross for dårlig mat og lusen service :) Om ikke annet fikk dere vel litt sol på kroppen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *