TIFF 2010

image006

Så var den lange, deilige vinteruke endelig her! Uka der sola kanskje viser sitt livsgivende lys, og uka der Tromsø Internasjonale Filmfestival foregår. I år som de to siste årene har jeg bidratt med det jeg visstnok kan best, mine skriftlige ord og en liten dose engasjement. Denne runden ble det med en gledens enquet om kjente og kjære festivalgåeres beste TIFF-minne i ære av festivalens jubileum: det er 20 år siden noen flotte ildsjeler stablet på plass verdens første TIFF!

Bildet over er tatt av superfotografen Ingun A. Mæhlum, bildet under er lånt fra TIFFs 2008-arkiv:

image001

Her er noen smakebiter fra de herlige TIFF-minnene du kan lese om i festivalavisen:

Nils Gaup

Filmskaper

Mitt beste minne er jo selvsagt fra premiéren på Kautokeinoopprøret i januar 2008, og mottakelsen med stående applaus og alt det som skjedde den dagen. Men jeg husker også den første TIFF-festivalen; da var jeg i Tromsø for å sette opp et teaterstykke på HT, og jeg satt sammen med daværende festivalsjef mens han fortalte meg visjonen han hadde for festivalen; et fint minne med tanke på hva det ble til! Og så husker jeg alle filmene jeg har sett, som jeg aldri ville ha sett, hvis det ikke var for TIFF.

Ole Giæver

Filmskaper og fast deltaker siden 1996. Har sett gjennomsnittlig 12-15 filmer hvert år.

Mitt beste TIFF-minne er fra 2004: Jeg sto utenfor hovedinngangen på kulturhuset og så film på lerretet som var spent opp der, da noen skuespillere fra HT kom ut fra prøver. Jeg snudde meg rundt og så ei ung, fantastisk vakker jente som nettopp var blitt ansatt, og tenkte at hun må jeg bli kjent med. Vi har nå vært sammen i over fem år, fått en nydelig sønn og har laget flere filmer sammen.


Elisabeth Rasmussen

5 år i TIFF-staben, sist i 2008

Mitt beste festivalminne må være fra 2006, da jeg var gjestekontakt for Algimantas Puipa, regissøren av den Litauiske filmen Forests of the Gods. Han var en forsagt mann som ikke utrykte seg noe særlig, samt at han bare snakket litauisk og russisk. Da vi den iskalde og stjerneklare januarkvelden kom gående bort til Verdensteatret for den første visningen av filmen hans, så vi på avstand at det sto masse mennesker utenfor. Da vi kom nærmere så vi at de sto i kø. Algimantas ba meg spørre hvorfor de sto der, og de svarte at de skulle se Forests of the Gods. Tårene begynte å trille nedover kinnene hans, og de ellers så triste blå øynene hans lyste bestyrtet. Etter filmen røyste alle seg og klappet, og den sky litaueren smilte for første gang under festivalen.

Bjørn H. Larssen

Journalist i Nordlys og første journalist til å skrive om TIFF. Noen sinne!

– Jeg fikk nyheten (om at TIFF skulle bli til) hos Hans Henrik Berg og daværende styreleder i Tromsø kino, Kari Drecker under filmfestivalen i Haugesund året før den første festivalen ble arrangert. Jeg har dekket samtlige TIFF for Nordlys unntatt en; Da ble jeg akuttinnlagt på UNN. Det store oppslaget det året var at filmimportørene boikottet festivalen. De har jo nå heldigvis skiftet mening. Mitt beste festivalminne var da Knut Erik Jensens film “Heftig og begeistret” hadde premiere og latteren i salen underveis sammen med applaus og stående trampeklapp etter forestillingen. Da var det deilig å konstatere at vi her nord kan både lage film som begeistrer og arrangerer festival som begeistrer.

Marit Garfjeld

Festivalgjenger siden 1996, frivillig siden 1998

Mitt beste fetivalminne er fra dne gangen jeg hadde gjesteansvar for regissøren av filmen Stillheten mellom to tanker, Babak Payami. Han var en herlig gjest i 2004 og et morsomt festivalminne. Bahman viste seg å være en svært reflektert, poesielskende iraner som ikke ville være med på aktivitetene vi hadde laget for gjestene. Han hadde et stort ønske om å se litt av det ekte Tromsø, så jeg tok ham med i bilen, vi kjørte litt rundt og så på bydeler og nordlyset, og til slutt endte opp hjemme i stua hos mamma, i et rekkehus i Kroken… Der fikk han servert hjemmelagde lefser, smultringer, kaffe – og gleden over å komme på besøk til et ekte norsk hjem der mammaen ikke engang snakket engelsk var stort for ham – han tindret da vi takket for oss og dro tilbake til byen, og nevnte lefsene og mamma mange ganger før han satte seg på flyet fra Tromsø.

Michael Albright

Filmskaper

Mite beste TIFF-minner er da vi fikk se ser midnattsvisningen av Who Wants to Shoot Jesse, da jeg spiste reker med Luigi Falorni, fikk henge sammen med Martha og Hermann, hundekjøring under nordlyset med Allana Noyes, og selvsagt da vi så vår Sonic Youth-film “Sleeping Nights Awake” på min fødselsdag, ute, midt på ettermiddagen, i mørket. Det er klart at de stille barna i gule refelksvester som sitter på bønneposer i iskaldt vær ser og ser tsjekkiske animasjonsfilmer også skiller seg ut, den fallende snøen, det iskalde gatene, og et gjør også det å få heng med det fantastiske personalet som jobber hardt for å gjøre TIFF min favoritt-filmfestival.


Takk, Ingun, for at du foreviget barnas utekino i 2009:

image002

Her er min filmplan, håper jeg får se disse pluss enda noen til:

I år tar jeg kun fri fra jobb fredagen under TIFF og dermed blir det ikke enorme mengder film, men sammenliknet med i fjor blir det 1000% mer da jeg løp rndt og passet på alle de flotte internasjonale journalistene da og fikk med meg et minimum av filmer.

mandag 18

20.15: the girlfriend experience (HT)

tirsdag 19

17.30: The Door

20.00: the most dangerous man in … (VT)

onsdag 20

18.00: tambourine. drum (Fokus)

20.00: Crazy Heart (Fokus)

torsdag 21

djevelens trekkspill 1530

20.15: A single man

fredag 22

13.00: 10 to 11 (Fokus)

15.30: for a moment, freedom (Fokus)

20.00: the road (Fokus)

lørdag 23

13.30: disco and atomic war (VT)

15.00: mitt liv med en idiot (KH)

22.45: Humpday

søndag 24

13.15: Me and Orson Welles

15.45: alle andre.

Alternative filmer (siden jeg som akkreditert må hente ut filmene dag for dag og TIFF beklageligvis også har problemer med sitt billettsystem gjennom Billetten AS i år igjen, har jeg altså et plan B):

Mandag:

Optical Illusions, F2 – 17.45

Pappa kom hem, VT – 20.30

Tirsdag:

The Door, KH – 17.30

Onsdag:

The Little One, F2 – 20.00

Fredag:

Sensommerlunsj i Roma, F1 – 13.45

Lørdag:

The House of Branching Love, KH – 20.00

Søndag:

Hipsters, VT – 20.00

2 thoughts on “TIFF 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *