Klimavennlige hamburgere – oppskrift på suksess?

Næringsforeningen i Tromsøregionen mener at de bedriftene som tar miljøet på alvor vil bli markedsvinnerne i årene som kommer. Sammen med Grønn Hverdag inviterte de igår til “en kunnskapsrik konferanse med fokus på hvilke unike muligheter som ligger i å satse på miljø for næringslivet.”

Siden jeg jobber i en bedrift som hjelper verden spare tid og penger ved å reise mindre- med miljøansvar som kjempebonus, ankom jeg konferansen full av forvetninger. Det er nemlig slik at privatpersoner og bedrifter kan gjøre små endringer men likevel oppnå store resultat, og vi har alle et ansvar for at de neste generasjoner skal få nyte denne herlige kloden vår.

To av foredragene var virkelig spennende:Thor Øivind Jensen, statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, imponerte stort med sin kompetanse innen forbrukermakt da han snakket om temaet «Grønne forbrukere er fremtidens marked». Denne mannen vil jeg gjerne følge videre, også fordi han visste om flere møterom med videoutstyr sentralt i Bergen, og jeg til stadighet er på leiting etter dette da foredragsholdere/motparter i videomøter befinner seg der.

plhOg så var det foredraget om  «Klimavennlige hamburgere – oppskrift på suksess» ved  engasjerende og dyktige Pär Larshans, personal- og bærekraftansvarlig ved Max Hamburgare AB. Hamburgerkjeden MAX har rett og slett målrettet satset på å bli en klimatilpasset virksomhet, og har fått både suksess i markedet og fascinerende mye internasjonal oppmerksomhet. Ikke bare merker de hvert enkelt produkt med hvor mye CO2 utslipp varen forventes å ha/ha hatt, men de planter trær:

Koldioxidkompensation: Precis som alla andra blir vi oroliga av allt prat om växthuseffekten. Och när vi dessutom fick reda på att nötkött påverkar mycket kände vi att något måste göras. Starten blev vårt miljöinitiativ ‘bättre eftersmak’.

Tillsammans med några miljöexperter räknade vi ut hur mycket klimat påverkan våra olika burgare och tillbehör står för (det finns nu redovisat på menyerna i restaurangerna). Sedan rekommenderade experterna oss att klimatkompensera. I vårt fall innebär det att vi planterar träd i Afrika som binder koldioxid motsvarande den mängd som vår mat “släpper ut” (från bondgård till matbord).

Max tar rett og slett samfunnsansvar, og f.eks her kan du lese et debattinnlegg skrevet i forbindelse med COP15 i desember der Richard Bergfors, adm. dir for Max Hamburger­restauranger, utforderer næringslivet selv til å  “fixa klimatbiffen”. Her og her kan du se saker om Max fra BBC,  her skriver NY Times om Max, og her er en sak i Aftonbladet fordi en kunde slanket  seg ved å spise kun på Max!

DSC_0219

Burger med bättre eftersmak? Det funker for Max!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *