Selge bolig selv på FINN.no?

Da jeg studerte lærte jeg at forbrukerne kan styre et marked. Begrepet “tilbud og etterspørsel” ble ofte satt i sammenheng med denne såkalte forbrukermakten, og beskriver relasjonene mellom potensielle selgere og kjøpere av et økonomisk gode i et marked med fullkommen konkurranse.

Så kjære FINN.no! Jeg skal kjøpe og selge bolig i dagens vanskelige boligmarked, og har mange uheldige erfaringer med eiendomsmeglere som kan mindre om sitt fag og markedet enn meg selv. Jeg har brukt byens beste boligfotograf og henta inn en hver detalj om min borettslagsleilighet fra 2003. Jeg venta i spenning på at dere 01.01.2010 skulle åpne for oss privatselgere av bolig og Din side sa at “Forbrukerrådet jublet over seier, og også Konkurransetilsynet sluttet seg til hallelujakoret”. Men da prisen per annonse skulle vise seg å være på 5000,- var det ikke spesielt motiverende, og når FINN svart på hvitt advarer mot kjøp av bolig på egne sider som ikke er lagt ut av megler, er det mulig mange forbrukere blir bekymret – kommer du inn på en annonse fra en privatperson lyser det grønne felt mot deg, som blandt annet forklarer at du ikke har de samme rettighetene når du kjøper fra en privatperson som når du kjøper gjennom en profesjonell aktør.

Din Side skriver:
– Grunnen til at vi har lagt ut dette er at forbrukeren får satt seg inn i rettighetene man har. Og det er en forskjell på en som bruker profesjonell hjelp og en som ikke gjør dette.
Forskjellen er, i hovedtrekk at når man kjøper av private er salget regulert gjennom avhendingsloven, mens når profesjonelle står for salget er det eiendomsmeglingsloven som gjelder. Til forskjell fra andre informasjonsbokser vises imidlertid denne tre ganger. Og man kommer nesten ikke unna spørsmålet om det ligger andre motiver enn informasjon bak denne avgjørelsen. For det er fortsatt eiendomsmeglerne som er Finn Eiendoms største inntektskilde.

– Hvorfor har dere valgt å gjøre akkurat denne informasjonen så mye mer synlig enn de andre informasjonsbolkene? Den vises tre ganger i hver eneste annonse fra private.
– Nå får vi høre på de tilbakemeldingene vi får, siden vår utvikles kontinuerlig. Dette er nytt, med store kjøpesummer involvert, og da er det viktig å opplyse forbrukerne om hvilke rettigheter som gjelder.
– Har noen meglere eller meglerfirma vært med i prosessen eller avgjørelsen om dette?
– Nei, det er en beslutning tatt av oss i Finn.no, avslutter Vangen Jordet.

Jeg betaler også 4.710 kroner mer enn megleren for å annonsere på Finn OG dere advarer kjøper å kjøpe fra meg. Kan dere se at dere er med på å regulere et allerede vanskelig marked? Må jeg virkelig punge ut meg 65.000,- til megler  – noe selvsagt den jeg skal kjøpe leilighet i så fall også må – når en advokat eller ao.no kan ta seg av papirarbeid og budrunde til en brøkdel av megleravgiften? Og tjener dette markedet?

3 thoughts on “Selge bolig selv på FINN.no?

 • 3. June , 2010 at 13:04
  Permalink

  Det er helt høl i hue. finn.no beskytter meglerbransjen, det er hevet over enhver tvil. Vurderer ao og selgprivat.no når jeg skal selge. Jeg ryker høyst sannsyneligvis på over 60000 selv om jeg skal benytte megler, penger jeg har spart opp i form av boligen, og i så måte en vesentlig del av min totale formue. Synes meglernes provisjoner er i drøyeste laget.

 • 3. June , 2010 at 13:19
  Permalink

  Ikke sant? Jeg endte opp med å bruke megler selv til slutt, akkurat fordi jeg var redd min privatannonse ikke ville stå like godt på FINN. Og alle bruker jo FINN…Lykke til med salget!

 • Pingback: Tam-tam-ti-ram-ta-ram: Leiligheten er solgt « mariesme.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *